Aantal zelfscheidingen drastisch gestegen

De lockdown weegt zwaar door, ook op ons mentale welbevinden. Zo zien we in de statistieken een duidelijke stijging van het aantal zelfscheidingen. Nu de afleiding van de dagelijkse sleur wegvalt, blijken steeds meer mensen niet langer met zichzelf te kunnen leven. Zo ook Anna (32), single en kinderloos, die het na één week al volledig gehad heeft met zichzelf. Onze redactie brengt u haar ontroerende getuigenis.

“Nu ik hele dagen thuis zit, leer ik mezelf echt kennen en besef ik hoe rot onze relatie is. Ik zet continu doelen, maak een weekplanning, probeer gezond te leven, maar mijn zelf trekt zich daar niks van aan en moddert maar wat aan. Steeds worden er éénzijdig hoge verwachtingen gesteld die ik onmogelijk kan waarmaken, terwijl m’n zelf de hele tijd doet waar het ook maar zin in heeft. Ik word vernederd, bespot en daarbovenop houdt het me wakker als ik wil slapen. Na drie dagen kreeg ik bij elke film die ik koos na enkele minuten alweer commentaar: “Waar zit je nu weer naar te kijken, doe eens iets met je leven, je bent niets waard…” en dat gaat zo maar door, de hele dag. Daarnaast vermoed ik al langer dat mijn zelf stiekem een drankprobleem heeft. Maar al te vaak vind ik lege flessen op rare plaatsen. Ik word er knettergek van. Ik heb nochtans vanalles geprobeerd om de relatie te redden: gesprekstherapieën, macrobiotisch eten, peperdure meditatiecursussen, niets helpt. Ik wil gewoon niet langer met mezelf leven. Ik wil mijn leven terug.”

Anna vroeg dan ook deze week bij het vredegerecht de zelfscheiding aan. De procedures voor zelfscheidingen zijn echter complex en kunnen lang aanslepen. Het prijskaartje is bovendien navenant. Mensen in een problematische relatie met zichzelf zoeken beter dringend professionele hulp. Velen riskeren immers in een diepe put te vallen na een zelfscheiding, zowel psychologisch als financieel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*