De échte Marianne, een leven vol klasse

“Toen die heks Mayra schaamteloos haar water brak op mijn dure Italiaanse zetel, brak er ook iets in mij…” Het was de oorspronkelijke openingszin van het boek “Marianne, een leven vol passie”, vooraleer haar memoires door de politiek correcte censuur van de VRT werden geëditeerd. Het moge duidelijk zijn: het werk is een Bastiaens onwaardig. Het Verbond van Reactionaire Thuiskijkers sprak met de échte Marianne, diep teleurgesteld in de huidige uitgave en verbitterd door een wereld die niet meer de hare is.

Marianne, het lijkt erop dat er bij de VRT serieus werd gecensureerd en geëditeerd bij de uitgave van je memoires, wat was jouw eerste reactie?

Verbouwereerd,  woest! Zo woest zelfs dat ik het boek na enkele bladzijden in de haard wierp en stante pede haast een volledige fles porto van meer dan twintig jaar oud opdronk om mezelf te kalmeren. Schaamteloos zijn ze. Al jaren wordt mijn eer op pertinente wijze gekrenkt. Ooit had ik status, allure en onmetelijke rijkdom. Ik woonde in een riante dokterswoning, ging om met mondain volk en kreeg het voorrecht om gepeupel als Rosa vol in het gezicht te slaan als ik daar zin in had. Ook mijn seniele huishoudster Félicienne kon ik naar hartenlust afblaffen. De VRT nam me alles af: mijn Belga Light sigaret, mijn porto, mijn dure zetels, Jenny… Ooit was ik de gerespecteerde vrouw van een topdokter. De jaren daarop werd ik opgescheept met een alcoholische antiquair die me verliet voor m’n dochter die bij mij thuis inwoonde, een verkrachter en een omhooggevallen aannemer. Ik werd gedegradeerd tot redactrice van een belachelijke krant, overboden door de charlatan Luc Bomans en door mijn eigen dochter en haar feeks uit mijn eigen huis gezet. Mijn vermogen werd me ontnomen en ik werd in de vergeetput geworpen, langzaam wegkwijnend tussen de basse-classe. Ik voel me als personage vernederd en gekleineerd.

U had toch ook nog een langdurige relatie met Geert Smekens, ook een topdokter?

Wat een vod. Een dwerg die nog niet aan de schouders van Walter kwam. Ik gebruikte hem voor zijn geld en status. Er was in die tijd niks beters te vinden. Mijn Visa sans limite kleurde in die jaren dieprood. Hoe kon ik anders het decor van mijn living renoveren en Ter Smissen kopen? Ja, ik heb m’n lichaam verkocht voor zakelijke redenen, maar ben ik daarom minder klassevrouw? Ik denk het niet. Ik heb geen spijt.

Hoe zag jij de wereld en de reeks veranderen in de laatste jaren?

U moet begrijpen: de wereld volgt nu eenmaal de reeks. Thuis bepaalt voor miljoenen Vlamingen wat bon ton is en wat niet. Haar woord is heilig en de samenleving dient zich te schikken naar haar voorbeeld. Dat staat duidelijk in de statuten van de VRT. Maar kijk nu! Door een totaal gebrek aan visie, daadkracht en durf is de soap en alsmede de wereld verworden tot een tienerreeks. Puberale emoties en discussies worden voorgesteld als volwassen gedrag. Alles wat ik voor mooi en edel hield werd door het slijk van de middelmatigheid getrokken. Wat overblijft is een infantiel afkooksel van wat ooit grootsheid was. Ik treed u bij in de opinie dat de scenarioschrijvers voor een tribunaal in Den Haag gedagvaard moeten worden voor misdaden tegen de mensheid. De schade aan de Vlaamse samenleving is niet te overzien.

Heeft dit te maken met de tijdsgeest?

Uiteraard. Waar we ooit als samenleving inzetten op échte Bildung, het kweken van sterke karakters en mensen met daadkracht en visie, stoot onze maatschappij nog maar twee persoonlijkheidstypes uit: narcisten en depressieven. Van complexe karaktervorming is geen sprake meer. Het is haast alsof de kijker in een keurslijf van zeven basisemoties gehesen wordt, met een afgebakend interesseveld dat zich compulsief beperkt tot diversiteit en gender. Seizoen na seizoen worden steevaste Vlaamse waarden afgebroken: schaamte, schuld, alcoholisme en huiselijk geweld maakten gaandeweg plaats voor vetzakkerijen zoals geslachtswisselingen, broodjeszaken die ook reisbureau zijn, vleesgeworden lesboïde interacties, cafés waar niet gedronken wordt en Jelle Cleymans (trekt hard aan sigaret nvdr.).

Hoe zie jij de toekomst van de wereld en de reeks?

Triest. Zeer triest zelfs. Sinds de waterbreuk van Mayra kijk ik al jaren niet meer. Die vlekken op mijn zetel en mijn ziel heb ik er nooit meer uitgekregen. Je moet weten: wij zijn de generatie die ons bevrijdde van het katholieke juk. Wij zijn de geestelijke vaders en moeders van de interieurinrichting van de jaren negentig. Wij effenden de weg voor verregaande persoonlijke verrijking en hautaine blikken. De wereld was onze oester en ik oogstte er gretig mijn parels. Ik verhief de deux-pièces eigenhandig tot statussymbool van de Vlaamse aristocratie. Ik was de hiel van de dure merklaars die elke weekavond omstreeks half negen keihard het proletariaat  vol in het gezicht stampte. Een lichtend voorbeeld voor de massa. Allemaal weg. Er rest ons enkel nog misplaatste compassie met gesukkel en zwakke geesten, louter gepropageerd om de eigen moraal hoog te houden. De hogere klasse heeft haar zaak verloren… Ach kind, hoe hard mis ik mijn dure zetels en parelketting (pinkt een traan weg nvdr.).

Heb jij nog raad voor onze lezers?

Zeker, en in het bijzonder de jongere generatie: wees nostalgisch naar een tijd die je nooit hebt meegemaakt. Het wàs beter! De wereld was kleiner, bevattelijker en normen en waarden hielden stand. Laat u niet verleiden door de slappe geesteskracht en de eenheidsworst die men u als foie gras door de strot tracht te rammen. Jullie bezitten zelf de kracht om een mooie wereld op te bouwen. Blijf dromen over een dressoir vol dure mantels, villa’s in Toscane en durf zij die je tegenwerken van de trap duwen. Een leven vol weelde, sluipend alcoholisme, relaties die stuklopen op je eigen opgeblazen ego en maximale benutting van de grondstoffen die de Aarde rijk is, blijft mogelijk. Stop met kijken naar de huidige reeks. Herbekijk de eerste seizoenen en ge zult weten wat ik bedoel (tuurt vervaarlijk naar een foto van Rosa nvdr.).

Dank Marianne voor dit gesprek. Wij kopen het boek alvast zeker niet.

Ik mag het hopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*